Όταν πρόκειται για την επίτευξη απώλειας βάρους, τα συναισθήματά μας μπορεί να είναι οι πιο ισχυροί αντίπαλοι ή σύμμαχοί μας.  Το συναισθηματικό φαγητό, η συνήθεια να τρώμε σύμφωνα με τη διάθεσή μας και όχι για να ικανοποιήσουμε την πείνα είναι ένα συχνό εμπόδιο για πολλούς που βρίσκονται στην απώλεια βάρους.  Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις αιτίες της συναισθηματικής διατροφής και θα παρουσιάσουμε αποτελεσματικές στρατηγικές για αποτελεσματική διαχείριση, βοηθώντας σας να επιτύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους.

Κατανόηση της Συναισθηματικής Διατροφής 

Τι είναι η Συναισθηματική Διατροφή;

Συναισθηματική διατροφή είναι η πρακτική του φαγητού για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων της πλήξης, του στρες ή άλλων αιτιών που δεν είναι πείνα.  Οι άνθρωποι επιλέγουν συνήθως φαγητά άνεσης για άνεση σε περιόδους θλίψης ή για να γιορτάσουν με γλυκά όταν είναι χαρούμενοι ή πηγαίνουν στο κατάστημα για σνακ όταν είναι ανήσυχοι.  Αυτή η συνήθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού και να δυσκολέψει τη διατήρηση του υγιούς βάρους.

Οι βασικές αιτίες της συναισθηματικής διατροφής 

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε συναισθηματική διατροφή, όπως:

Στρες 

Το άγχος είναι ένα από τα πιο συχνά ερεθίσματα για συναισθηματική διατροφή.  Όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα απελευθερώνει κορτιζόλη, η οποία μπορεί να αυξήσει την όρεξή μας και να μας κάνει να λαχταρούμε ανακουφιστικό φαγητό με πολλές θερμίδες.

Ανία 

Η πλήξη της ζωής μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό φαγητό.  Αν δεν έχουμε τίποτα ή να πετύχουμε, συνήθως επιλέγουμε να τρώμε φαγητό για να μας διασκεδάζουν.

Αρνητικά συναισθήματα 

Ο θυμός, η λύπη ή η απογοήτευση μπορεί να μας κάνουν να φάμε φαγητό σε μια προσπάθεια να χαλαρώσουμε και να αναζητήσουμε μια στιγμή άνεσης.

Στρατηγικές για τη διαχείριση της συναισθηματικής διατροφής 

Προσδιορίστε τα συναισθηματικά ερεθίσματα 

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της συναισθηματικής διατροφής είναι ο εντοπισμός των αιτιών.  Κρατήστε ένα αρχείο καταγραφής τροφίμων για να παρακολουθείτε πότε και τον λόγο που μπορεί να τρώτε συναισθηματικά.  Η κατανόηση των συνηθειών σας είναι ζωτικής σημασίας για να κάνετε θετικές τροποποιήσεις.

Αναπτύξτε Μηχανισμούς Υγιούς Αντιμετώπισης 

Αντικαταστήστε το συναισθηματικό σας φαγητό με πιο αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης.  Συμμετέχετε σε δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός, η άσκηση ή ακόμα και ένα χόμπι για να διαχειριστείτε το άγχος σας χωρίς να καταφύγετε σε φαγητό.

Ενσυνείδητη Διατροφή 

Μια προσεκτική προσέγγιση στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συντονισμένοι με τα σήματα του σώματός σας για πείνα.  Όταν μπείτε στον πειρασμό να πιείτε σνακ, αναρωτηθείτε αν πεινάτε πραγματικά ή απλά αναζητάτε να ικανοποιήσετε μια συναισθηματική σας ανάγκη.

Χρηματιστήριο Healthy Options 

Βεβαιωθείτε ότι η κουζίνα σας είναι γεμάτη με υγιεινές επιλογές.  Εάν πιο υγιεινές επιλογές είναι εύκολα διαθέσιμες και άμεσα διαθέσιμες, θα είναι πιο πιθανό να τις επιλέξετε κατά τη διάρκεια αγχωτικών διατροφικών επεισοδίων.

Αναζητήστε υποστήριξη 

Αναζητήστε υποστήριξη από μέλη της οικογένειάς σας, φίλους ή θεραπεία.  Η συζήτηση για τις διατροφικές σας συνήθειες και η έκφραση των ανησυχιών σας θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες καθώς και συναισθηματική άνεση.

συμπέρασμα

Ο έλεγχος της συναισθηματικής σας διατροφής είναι απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη απώλειας βάρους.  Όταν αναγνωρίζετε τα ερεθίσματα που σας προκαλούν συναισθηματισμό, αναπτύσσετε υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης, εφαρμόζοντας προσεκτική διατροφή και αναζητάτε βοήθεια για να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο και να επιτύχετε τους στόχους σας για μείωση βάρους.  Λάβετε υπόψη ότι η πρόοδος δεν είναι στιγμιαία. Είναι καλό να αναζητάτε υποστήριξη καθώς προχωράτε.

Συχνές ερωτήσεις 

1.  Πιστεύεις ότι το συναισθηματικό φαγητό είναι σημάδι αδυναμίας;

Είναι αλήθεια ότι το συναισθηματικό φαγητό δεν είναι ένδειξη αδυναμίας.  Είναι μια τακτική συμπεριφορά στην οποία επιδίδονται πολλοί άνθρωποι.  Η επίγνωση και η διαχείρισή της είναι ένδειξη αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης.

2.  Απολαμβάνω τα αγαπημένα μου φαγητά, ενώ παράλληλα εξισορροπώ τις διατροφικές διαταραχές;

Είναι πιθανό να απολαύσετε τα αγαπημένα σας φαγητά σε μέτριες ποσότητες.  Το κόλπο είναι να επιτύχετε μια ισορροπία και να μην τα χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά ως μέθοδο αντιμετώπισης του συναισθηματικού στρες.

3.  Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να τελειώσει ένας συναισθηματικός κύκλος;

Η διαδικασία διακοπής αυτού του κύκλου είναι διαφορετική ανάλογα με το άτομο.  Μπορεί να χρειαστεί υπομονή και χρόνο, ωστόσο, με τη σωστή στρατηγική και καθοδήγηση, θα μπορέσετε να επιτύχετε θετικές αλλαγές.

4.  Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την κατανάλωση συναισθηματικής τροφής;

Οι υγιεινές εναλλακτικές στη συναισθηματική διατροφή περιλαμβάνουν την άσκηση, τον διαλογισμό και τη βαθιά αναπνοή. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ασχοληθείτε με χόμπι ή άλλες δραστηριότητες που αγαπάτε.

5.  Θα μπορούσε το συναισθηματικό φαγητό να είναι σημάδι μεγαλύτερου προβλήματος;

Είναι αλήθεια ότι το συναισθηματικό φαγητό μερικές φορές συνδέεται με πιο σοβαρά ψυχολογικά ή συναισθηματικά ζητήματα.  Εάν δυσκολεύεστε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας θα μπορούσε να είναι ευεργετική.

nupo84

By nupo84

Leave a Reply